Кайнап турган чайды ичүү адат ден-соолугуңузга терс таасирин тийгизиши мүмкүн. 500 миң кишини бир нече жылдан бери жүргүзгөн байкоо көрсөткөндөй, ысык чайды 65 градустан жогору ысык чай менен үзгүлтүксүз ичүү тамактын рагына чалдыгуу коркунучун жогорулатат.
Түркия, Кытай, Казакстан, Тажикстан жана Өзбекстанда чай жана ысык суусундуктар көп колдонулгандыктан, кызыл өңгөч рагы бейтаптарда көп байкалат, — деп келтирет РИА Новости гастроэнтерологу, профессор Ведат Жерала. «Суусундуктарды күйгүзүүчүлөр үчүн бул оорунун пайда болуу коркунучу эки эсеге көбөйөт, эгерде адам спирт ичимдигин ичсе, анда беш эсе көп болот».
Эгерде даярдалган суусундуктун температурасы колуңуз менен кружка кармоо мүмкүн эмес болсо, анда аны ичүүгө шашылбаңыз. Алгач үч-төрт мүнөткө туруштук берүү керек, деп сунуштайт адис. Дагы бир кеңеш, муздак суу менен ысык суу ичпөө керек. Бул адат ашказандагы жаралардын пайда болушун шарттайт. Чайдын керектелишине келсек, эксперт күнүнө үч-төрт стакан суусундук жетиштүү болоруна ишенет.